Tapijt schoonmaken. Hoe doe je dat?

Mooi tapijt kan een woonkamer heel mooi maken, als dit in goede staat is tenminste. Tapijt kan soms verkleuren, gaan stinken of vies worden. Dit is niet wat je wil, omdat je hier last van gaat krijgen. Vooral als je nooit of een hele lange tijd geleden je tapijt hebt gereinigd kan het nogal lastig zijn en vragen oproepen, zoals waar je moet beginnen. Er bestaan verschillende soorten vloeren. Tapijt is hier één van. Maar zelfs tapijt heeft verschillende soorten, maten en vormen. Zo heb je vloerkleden van tapijt, een tapijtvloer of tapijttegels. Voor al deze tapijtsoorten is het goed om te weten hoe je deze reinigt. Het is tenslotte niet een glad oppervlak zoals laminaat, wat te dweilen is.

Tapijt reinigen

Het reinigen van je tapijt kan op verschillende manieren. Het ligt er ook maar net aan of je tapijt vies is door vlekken of dat het bijvoorbeeld onaangenaam ruikt door roken of viezigheid. Als je een vlek hebt is het het beste om dit zo snel mogelijk te behandelen. Je kunt dan het beste met alleen een doek en wat lauw water. Als de vlek nog niet helemaal is ingetrokken, zal de vlek makkelijk weg kunnen hiermee. Mocht het niet zo zijn dat het weggaat of zit de vlek al een hele tijd in je tapijt? Dan kun je andere middelen gebruiken. Het kan op een goedkope manier met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes of je kunt het wat professioneler aanpakken met tapijtreinigers. Dit laatste is ook niet het duurste wat er is. Voor zo’n €10,- heb je wel een goede tapijtreiniger te pakken. Het is in ieder geval altijd goedkoper dan het inhuren van een bedrijf of stomerij.

Stomen

Door het stomen van tapijt pak je niet alleen het oppervlak aan, maar kun je daarnaast ook reinigen op plekken waar je normaal niet bij kunt. Stoom dringt door tot de poriën en verwijdert daarom alle bacteriën. Door dit te doen kom je ook af van die onaangename geurtjes in je tapijt.

Fris tapijt

Afhankelijk van de hoogte en het soort tapijt kun je tapijtreinigers gebruiken. De tapijtreiniger meng je met water en masseer je vervolgens in het tapijt. Kijk voor de juiste instructie op het label van de betreffende tapijtreiniger. Mocht je een speciale stofzuiger hebben waar je water kunt opzuigen, dan is dit perfect voor tapijt dat vochtig is door tapijtreiniger. Zo zuig je samen met het sop de vuil in het tapijt op.