Groot onderhoud is belangrijk

Het is belangrijk om je woning in goede staat te houden. Op deze manier behoudt de woning zijn waarde. Veel zaken zijn van belang om je woning in waarde te houden. De economie, de vraag en de populariteit van de woning hebben invloed op de waarde van je woning. Het is belangrijk dat je bepaald onderhoud aan je woning niet achter stoelen of banken steekt, maar dat je het aanpakt en zorgt dat het weer in goede staat verkeert. In dit artikel staan een aantal zaken die soms wel eens groot onderhoud nodig hebben.

Schade aan je woning melden

Het kan zijn dat je in Groningen en omgeving woont en last hebt van scheuren in je muur (gaswinning schade). Maak melding bij de tijdelijke commissie Mijnbouwschade in Groningen. Als een acuut onveilige situatie is dan kunt u deze melden bij Mijnbouwschade. Bij een onveilige acute schademelding beoordelen zij de veiligheid van de woning. Als het nodig is zullen zij dan tijdelijke maatregelen treffen voor uw woning.

Buitengevel schilderen

Het is super belangrijk om je buitengevel eens in de 10 jaar te schilderen. Nog beter is het om elke 6 jaar je buitengevel te schilderen. De gevel is belangrijk voor het oog maar heeft ook een beschermende functie. Je kan je gevel ook door een professionele schilder laten schilderen. Dat kost al gauw 35-40 euro per m2. Het slimst is om tegelijkertijd een stuk of 5 offertes op te vragen en daarvan de goedkoopste te kiezen. Vervolgens kun je kijken welke schilder de beste prijs biedt. Belangrijk is om de vochtigheidsgraad van je muur te checken. Het kan namelijk zijn dat je gevel te vochtig is, dat is het geval bij 5% of hoger.

Dakpannen checken

Na een zware storm is het goed om je dakpakken te checken. Liggen er een paar los? Leg ze of, beter voor je eigen veiligheid, laat ze goed leggen. Hetzelfde geld als er dakpannen kapot zijn gegaan.

Dakgoot en regenpijp checken

Eens per jaar is het goed om de dakgoot en de regenpijpen te checken. Het kan zijn dat er door bladeren, takjes, vogelpoep en mos een stuk dakgoot niet goed meer water afvoert. De dakgoot kan door zure regen beschadigd raken.