Goed hout voor gevels en kozijnen

Rode meranti is een van de bekendste hardhoutsoorten in Nederland. Het wordt gebruikt voor zowel binnen- als buitentimmerwerk. Denk bijvoorbeeld aan kozijnen, deuren en plinten. Vooral voor kozijnen wordt rode meranti vaak gebruikt. Voor geveltimmerwerk wordt het de laatste jaren steeds minder gebruikt, hoewel het ook daar erg goed hout voor is. Wel is het belangrijk om op de kwaliteit van het hout te letten. Rode meranti komt namelijk voor in verschillende soorten. Zo bestaat er onder andere lichtrode meranti en donkerrode meranti. Deze soorten kunnen behoorlijk op elkaar lijken en zijn daardoor soms lastig van elkaar te onderscheiden.

Let op de kwaliteit

Als je met rode meranti aan de slag wil, is het belangrijk om op de kwaliteit van het hout te letten. Omdat er zo ontzettend veel soorten rode meranti zijn, is het lastig om één duurzaamheidsklasse door te geven. Het hout wordt ingeschaald in duurzaamheidsklasse 2-4. In de timmerindustrie gebruiken ze alleen hout dat minstens 450 kg/m3 weegt. Nog beter is hout dat minstens 500 kg/m3 weegt. Dit is bestand tegen de meest voorkomende soorten houtrot. Bij dark red meranti kwaliteit moet je ook letten op de mate van vervorming. Zware donkerrode meranti heeft meer de neiging om te vervormen dan lichte meranti. Let hier dus zeker op. Daarnaast wordt aangeraden om het hout enkel behandeld te gebruiken.

Makkelijke bewerking

Rode meranti laat zich eenvoudig bewerken. Zowel voor traditionele vormen van bewerking, als voor bewerking met moderne technieken is het hout uitermate geschikt. Houd wel altijd de dark red meranti kwaliteit in de gaten, zodat je het beste resultaat krijgt. Het drogen van het hout gaat relatief makkelijk en vervorming treedt vaak minimaal op. Dit hangt wel af van de kwaliteit van het hout. Vervolgens is het hout prima te spijkeren, te schroeven en te lijmen. Zo kun je er de mooiste kozijnen of gevels mee maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *